Nas u stvari ne žele u EU?

Proširenje EU je uvek bilo pitanje politike i uvek će biti, poručio je za "Blic" Timoti Les, profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž.

Izvor: Blic
Pošaljite komentar
  1. Na stranu raspoloženja pojedinih političara prema nama, nema EU ništa protiv nas, ali postoje kriterijumi koji se oduvek znaju. Da se malo pravno uljudimo (u teoriji, donošenjem zakona kompatibilnih sa EU, ali i u praksi; ovo znači i, na primer, nezavisno sudstvo, ali i to da više ne bude praksa da imamo u tržnim centrima odvojene kante za različite vrste smeća, ali da se na kraju radnog vremena sve one prazne u iste vreće; sa druge strane, naši lideri često otvoreno kažu da mi trenutno ne možemo da priuštimo ekologiju, i možda tu čak i ne greše), zatim da znamo dokle su nam granice (što teško da je nerazuman zahtev, a opet je vrlo problematičan za nas: mi znamo od čega nećemo da odustanemo, pri čemu opet ne tvrdim da grešimo, ni jedna zemlja se ne bi svojevoljno tek tako odrekla velikog parčeta teritorije, ali taman da nam se daju odrešene ruke, proces reintegracije Kosova bi bio jako dug, težak i neizvestan). Dodatno, trebalo bi malo podići i ekonomiju i standard. Niko ne želi da jutro nakon našeg prijema 5 miliona ljudi krene ka zapadnim članicama EU. Pošto mi ništa od toga ne prevazilazimo... na čekanju smo.
    (EU, 24. jun 2022 12:11)

    # Link komentara

  2. Srbija, i balkanske zemlje koje nisu u EU, bi onda trebale da maksimalno iskoriste takvu cinjenicu i otvore svoja trzista za Kinu i ostale zemlje koje su zainteresovane (imaju interes) da ulazu ovde. Naravno da niko nece siromasne u svom drustvu ali ako cekamo ulazak u EU da nas 'obogati' od toga nema nista. Pametnom politikom Balkan cak moze da profitira najvise u EU zbog svog strateskog polozaja.
    (Smuki, 24. jun 2022 11:40)

    # Link komentara

  3. eto čovek sve lepo nacrtao
    politika je najvažnija, a tek onda standardi i slična birokratija
    (djole, 24. jun 2022 10:32)

    # Link komentara

  4. A jesmo li uradili domace zadatke ?
    (Miki, 24. jun 2022 10:32)

    # Link komentara