SPC odgovorila Violi fon Kramon

Beograd -- Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom konstatacije poslanice EP Viole fon Kramon da SPC ne postoji, već da je reč o autonomnim eparhijama.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva, te smo odgovorni da, istine radi, izjavimo:

Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju.

Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja."

Podsetimo, Kramonova je sinoć na Tviteru objavila skandaloznu poruku o SPC napisavši da u Nemačkoj ne postoji SPC, već samo autonomne eparhije. To je objavila nakon susreta episkopom dizeldorfskim i cele Nemačke Grigorijem Durićem sa kojim se sastala u subotu, da bi odmah potom tu objavu obrisala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu