Srbiju kritikovali, ali nas je jedan zvaničnik EU "branio"

Brisel -- Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU je u porastu, a očekujemo da vidimo dalje održive akcije Srbije u tom pogledu, poručio portparol EU Petar Stano.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Stano je na konstataciju medija u Briselu da je Srbija posle sastanka o stabilizaciji i pridruživanju dobila "pozitivne ocene kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politika" uprkos, kako navode, "destabilizirajućoj" ulozi u regionu i "velikoj potrošnji koju izdvaja za naoružanje", poručio da Srbija napreduje u usklađivanju sa EU.

Stano je rekao i da se sa Srbijom i drugim partnerima na različitim nivoima razgovara o pitanjima iz oblasti bezbednosti, odbrane i spoljne politike, a da se jednom godišnje objavljuje i izveštaj o ukupnom napretku.

Stano je ukazao na to da je šef diplomatije EU Žosep Borelj, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, jasno poslao poruku kojom se osuđuje poricanje genocida, glorifikacija ratnih zločina i svaka druga opasna retorka koja se može čuti u regionu.

Portparol EU je potvrdio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sledeće nedelje posetiti Beograda i Prištinu.

Upitan za agendu posete, Stano kaže da je to "deo svakodnevnih aktivnosti" specijalnog predstavnika i da se kao takva neće najavljivati iz Brisela već iz lokalnih Delegacija EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu