"BiH može da računa na podršku svetskih sila"

Sarajevo -- Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kaže da su predstavnici najvećih svetskih sila dobro upućeni u stanje u BiH i da može da računa na njihovu podršku.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Malton Dibra
EPA-EFE/Malton Dibra

Tvrdi da je, kako kaže, secesionistička politika srpskog člana Predsedništva BiH "doživela potpuni fijasko i da je izolovana, a da su reakcije sveta na probosansku politiku pozitivne.

O najavljenom pokretnaju njegove smene, ukoliko ne podnese ostavku, koju je od njega tražio Dodik, Džaferović kaže da se radi o "neozbiljnoj izjavi" i misli da je ona više reakcija na kritike opozicije u Republici Srpskoj. O stavu BiH o inicijativi Otvoreni Balkan, Džaferović kaže da je važno što je u izjavi G-7 podržana regionalna ekonomska saradnja, u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta - CRM, koje je zamišljeno kao deo Berlinskog procesa.

Smatra, međutim, da umesto novih inicijativa, treba realizovati ono što je potpisano u Sofiji na EU-Zapadni Balkan, a to je, dodaje, upravo ovo Zajedničko regionalno tržište.

"Na kraju, taj okvir, za razliku od Otvorenog Balkana, uključuje sve države regiona, a ne samo neke", rekao je Džaferović.

Na pitanje da li će biti obezbeđena sredstva neophodna za održavanje izbora, koje je CIK raspisala za 2. oktobar, Džaferović kaže da se moraju naći i da su demokratski izbori temelj Ustava i ukupne društvene stabilnosti.

"Očigledno je u HDZ-u prevladalo mišljenje da treba da imaju vlast, bez obzira na rezultate izbora. To je neka vrsta puzajućeg puča. Ja im savetujem da ne idu tim putem, jer dobro se zna kako su završili svi oni koji su pokušali da ukinu demokratiju", naveo je Džaferović, između ostalog, u intervjuu za Anadoliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu