Abazović: "Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena"

Crnogorski premijer Dritan Abazović kaže da će aktuelna vlada dati sve od sebe da izdigne odnose Srbije i Crne Gore na viši nivo.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/BORIS PEJOVIC
EPA/EFE/BORIS PEJOVIC

Na susretu sa Varheljijem Abazović predstavljen kao premijer Albanije FOTO

On ne smatra da su ti odnosi sada, kako to kažu mnogi, među najgorima u istoriji i veruje u skori susret sa zvaničnicima Srbije.

Što se Crne Gore tiče, ističe, problema neće biti, zvaničnicima Srbije su vrata uvek otvorena, a uslediće, najavio je, i zvaničan poziv.

Abazović je to rekao u intervjuu za N1 tv. odgovarajući na pitanje kako popraviti odnose Srbije i Crne Gore za koje, kako se navodi, mnogi kažu da su možda i među najgorima u istoriji.

Na dodatna pitanja ko je za to kriv i šta uraditi, Abazović kaže:

"Ne bih ja rekao da su najgori. Rekao bih da ih moramo izdići na viši nivo. Daćemo sve od sebe, pokušaćemo. Verujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije. Sa naše strane neće biti problema. Da bi odnosi bili dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje...".

Abazović kaže da "jedan već postoji".

"Dakle, jedan već postoji i ja sam siguran da i druga strana neće biti odbojna prema tome i tu sam da rešavamo sva pitanja koja su možda opterećivala relacije dve države u prethodnom preiodu", rekao je crnogorski premijer.

Podsetio da ide turistička sezona i da misli da građani treba da sa mnogo više entuzijazma pristupaju i regionalnim politikama i onome što bi trebalo da bude regionalna saradnja.

"Svi treba da se radujemo, zajednički, uspesima svih zemalja u regionu. Sebična politika i poltika neprijateljstva neće nas povesti nigde, niti mislim da je to nešto što je produktivno", kazao je Abazović.

Naprotiv, želja mu je, kaže, da celi Balkan šalje bolje signale.

"Nema zemlje osim Srbije i Crne Gore, u smislu boljih zemalja, koje mogu da demonstriraju da mogu zajedno da pošalju jedan pozitivan signal", naveo je Abazović.

Na konstataciju da u ovom trenutku ne postoji inicijativa u ovom trenutku da se održi sastanak na najvišem nivou ili postoji i pitanje ko bi trebalo da je pokrene i ko bi trebalo da inicira te razgovore, Abazović kaže da ne spada u red formalista.

"Rekao sam unapred da mi je logično da moja prva zvanična poseta bude Briselu. Nakon toga, već je nekoliko poseta zakazano unapred i nekoliko zajedničkih sastanaka. Nisam formalista oko toga. Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena, njima je poziv takođe otvoren u svakom trenutku", kaže Abazović.

Na pitanje da li je poziv upuće, premijer Crne Gore kaže da zvanično nije, ali da će biti i da to nije nikakav problem.

"Očekujem da na sličnu inicijativu naiđemo i sa druge strane. Bilo bi sasvim logično da pokrenemo jednu regionalnu akciju, diplomatsku akciju, nova je Vlada u Crnoj Gori, već su nam ministri u pojedinim zemljama regiona i nadam se da će se to uskoro desiti i sa zvaničnim Beogradom", rekao je Abazović.

Na pitanje kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC, Abazović kaže da je trenutna situacija, po njemu, jako dobra.

"Patrijarh SPC je nedavno boravio u Crnoj Gori. Razmenili smo mišljenja oko brojnih tema. Mislim da se ta atmosfera zaista popravlja, da se uzdiže na jedan viši nivo", rekao je crnogorski premijer i ponovio da to pitanje ne bi da dramatizuje.

Iako je, kaže, to plod najvećeg interesovanja, to je, ističe, samo jedna obaveza koja stoji između države i crkve koja treba da se formalizuje.

"I ona će biti formalizovana, što pre, to bolje. Ne mislim da treba sa ničim žuriti, ali ne vidim nikakav problem da se potpiše Temeljni ugovor i da se stavi tačka na tu temu. Naprotiv, video sam da je to intencija svih i ne vidim nikakav razlog da se to, u jednoj prijatnoj atmosferi, ne završi što pre", naveo je i dodao:

"Kada neko kaže da to treba da bude u skladu sa Ustavom, naravno da će biti u skladu sa Ustavom, kao što svi akti koje vlada donosi moraju biti u skladu sa zakonima i Ustavom. Suvišno tretiranje pitanja koje ne bi, po meni, trebalo da izaziva toliko političke pažnje".

Ističe da Crna Gora želi da se sve verske zajednice u zemlji osećaju komotno.

"Dajemo doprinos tome i verujem da se i sam patrijarh uverio da ova vlada nema intenciju da proizvodi neprijateljstva, nego, naprotiv, da širi jednu ideju pomirenja i ljubavi svugde u regionu i sa svim ljudima koji žive u Crnoj Gori".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu