Švedska i Finska u NATO? "Brza odluka"; Rešenje za Tursku? "Postoji način"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da će članice saveza brzo doneti odluku o pridruživanju Finske i Švedske toj alijansi.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VALDA KALNINA
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Stoltenberg je, obraćajući se u Danskoj, rekao i da veruje da će Ukrajina dobiti rat.

On je, nakon što je Turska pretila da će uložiti veto na zahtev za članstvo Švedske i Finske u NATO, naglasio da je NATO u bliskom kontaktu sa Finskom, Švedskom i Turskom i da radi na rešavanju zabrinutosti Turske, prenosi Bi-Bi-Si.

Stoltenberg je ocenio da nije neuobičajeno da postoje različita mišljenja u NATO i naveo da Alijansa ima iskustva u pronalaženju rešenja.

On je rekao da Rusija nije uspela da zauzme Kijev, tvrdeći da je bila prisiljena da napusti Harkov i okolna područja.

Stoltenberg je rekao i da je zastala ofanziva u Donbasu. On je naglasio i da NATO ne veruje da je Rusija odustala od svojih strateških ciljeva.

Rešenje za Tursku? "Postoji način"

Pročitajte još:

U NATO se ljute na Erdogana?; "Neka pročita Anu Karenjinu"

Erdogan: Ne odričemo se Rusije, ne možemo

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da veruje da postoji način da se reši zabrinutost Turske u vezi sa ulaskom Švedske i Finske u NATO.

"Mislim da postoji način. Mislim da ćemo do toga doći na kraju i vrlo je važno da u tom procesu slušamo sve članove i njihovu zabrinutost. Sigurno ćemo slaslušati Tursku", rekao je Volas obraćajući se u britanskom parlamentu.

On je dodao da će razgovarati o tome sa turskim ministrom odbrane, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije danas je rekao da je Ankara poručila saveznicima da će dati negativan odgovor na pitanje članstva Švedske i Finske u NATO.

On je optužio dve zemlje da skrivaju i finansiraju "teroriste", kao i da ih snabdevaju oružjem, govoreći o militantnoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) i miliciji sirijskih Kurda (IPG), za koje tvrdi da su blisko povezane.

"NATO je bezbednosni savez i ne možemo da prihvatimo da teroristi budu u njemu", naveo je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu