"Evropa je u haosu. Srbija nikada neće ući"

Istoričar, publicista i profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković izjavio da na samitu EU očekuje da se čuju nove prazne fraze o evropskom putu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

On je za portal Kosovo online rekao i da je Evropa u haosu, da ne može da pomogne ni sebi, a kamoli Zapadnom Balkanu prema kojem oseća "gađenje i prezir". Kako je rekao, na samitu, koji je počeo danas u Briselu,će se čuti mnogo puta ponovljene fraze koje zapravo znače ne dolazi u obzir, nećete ući nikada.

"To je u suštini pozadina inicijative Emanuela Makrona za institucionalizaciju predsoblja ili čekaonice EU koja zapravo je jedini paket koji se nudi, a on ne znači apsolutno ništa, jer će to biti klub siromašnih i odbačenih", rekao je Trifković.

Prema njegovim rečima, moguće je da će na samitu Ukrajina dobiti status kandidata iz čisto političkih razloga, ali i Moldaviji da to ne bi bilo toliko očigledno.

"Svima je jasno da od toga nema ništa. To će biti kao kada je prvi put Turska aplicirala za Evropsku ekonomsku zajednicu 1964. godine. Od tada je prošlo skoro 60 godina. Možda će u paketu biti i Moldavija da ne bi bilo toliko očigledno da je Ukrajina iz političkih razloga dobila, a to bi bio i znak podrške Moldaviji zbog jednog njenog dela koji postaje strateški interesantan u kontekstu konflikta u Ukrajini. Što se Zapadnog Balkana tiče nikakav pomak se ne očekuje, BIH neće dobiti status kandidata, ali i to je irelevantno jer ga ima i Srbija a i ona nikada neće ući u EU", rekao je Trifković.

Trifković ističe i da EU nema šta da ponudi Zapadnom Balkanu, jer i da postoji dobra ponuda, EU je u stanju "sopstvenog sunovrata".

To je pojasnio situaciju u Nemačkoj gde je na pomolu proglašenje vanrednog stanja zbog energetskog kolapsa i gde su na vlasti, kako kaže fanatici spremni da uništavaju sopstvenu privredu da bi naudili Rusiji na istoku i pokazali svoju principijelnost.

"Pri tom Zeleni u nemačkoj koaliciji koji su fanatični anti -Srbi i proatlantisti i fanatični intervencionisti su hteli da iskoriste ovu energetsku krizu da se na mala vrata progura njihova agenda o potpunom odustajanju od nafte i gasa, a umesto toga ugalj se vraća na velika vrata i to ugalj čiji je glavni izvoznik Rusija. To je jedan apsolutni haos", rekao je Trifković.

On dalje navodi i primer Francuske gde se prvi put posle više od 60 godina dešava da stanar Jelisejske palate, predsednik nema većinu u parlamentu.

"Možemo nabrajati u kakvim su problemima Francuzi zbog iskakanja iz stroja kupovine atomskih centrala . U Italiji gde sam nedavno razgovarao sa lokalnim političarima vidimo rastući gnev zbog posledica slepoog sledbeništva diktata iz Vašingtona. Mario Dragi će za to platiti ceh na sledećim izborima, očekujem povratak Salvinija na političku scenu u punom kaapacitetu i da ne nabrajam dalje. Ta i takva EU ne može da pomogne ni sebi a kamo li nekoj boaaniji sa Zapadnog Balkana prema kojoj i Berlin i Pariz i Beneluks i Beč osećaju gađenje i prezir“, kaže Trifković.

Na pitanje da li bi neodlazak Srbije, Albanije i severne Makedonije na samit imalo posledice Trifković kaže da nikoga ne bi zabolela glava da su ostali dosledni u tome.

"Trebalo je to da učine jer se Bugarska ponaša krajnje bezobrazno u ovoj situaciji. Mislim da to što su ipak na kraju legli na rudu i rešili da dođu u Brisel je samo znak slabosti, ali čak i da su izbojkotovali skup nikoga ne bi bilo briga, ni Makron ni Šolc ne bi dali ni pet para", smatra Trifković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu