Deca povređena u udesu u Bugarskoj stigla u Beograd: Lečenje nastavljaju u Tiršovoj VIDEO

Deca koja su povređena u sletanju autobusa u Bugarskoj stigla su danas popodne u Beograd.

Izvor: Blic, Novosti
Podeli
Tanjug/BTA Bulgarian News Agency via AP
Tanjug/BTA Bulgarian News Agency via AP

Novi detalji nesreće u Bugarskoj: Oglasio se ambasador Srbije VIDEO/FOTO

Oni će tokom daljeg lečenja biti smešteni u bolnicu u Tiršovoj, gde su ih večeras dovezli saniteti pod rotacijom. Sedmoro povređenih ranije su na granici sačekale medicinske ekipa iz Niša.

Sedmoro dece za sada su stabilno i nisu životno ugrožena, rekao je za Tanjug direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj doktor Siniša Dučić.

On je istakao da očekuje da će deca do četvrtka biti puštena na kućno lečenje.

"Imamo troje dece sa komocionim sindromom, imamo jedno dete sa povredom lakta i dvoje dece sa povredama glave i tela, a sva su ta deca stabilno i nisu vitalno ugrožena, te ne očekujemo da će se situacija zakomplikovati", rekao je Dučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas posle obilaska povređenih u autobuskoj nesreći u Bugarskoj da je jednom putniku amputirana noga. "Jedan čovek je operisan i ne radi se o vozaču o kome se sve vreme pričalo da mu je amputirana noga, već je reč o ocu jednog deteta kome je izvršena potkolenična amputacija", rekao je Lončar za RTS.

Dodao je da su dva dečaka od deset i 11 godina na intenzivnoj nezi i da će biti prebačena u Sofiju. "Ostala deca su dobro, obišao sam ih sve", rekao je Lončar.

Rekao je da će većina dece i roditelja iz autobusa, kao i onih koji su, kada su čuli šta se dogodilo, došli u Bugarsku, stići u Srbiju u toku dana.

Naveo je da će u Bugarskoj na lečenju ostati dva dečaka, čovek kome je amputirana potkolenica i još jedan povređeni, ali da očekuje da će i oni uskoro biti u Srbiji.

Lončar je sa kolegom iz Bugarske obišao povređene u bolnici u mestu Stara Zagora.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da niška Hitna pomoć uskoro pošalje svoja sanitetska vozila do graničnog prelaza Gradina, gde će od bugarskih kolega preuzeti pacijente povređene u prevrtanju autobusa.

Kako su izvestili bugarski mediji, osmoro dece i četvoro odraslih povređeno je kada se autobus koji je prevozio članove folklornog ansambla JU Lira iz Batajnice, prevrnuo na autoputu Trakija.

Prema prvim informacijama, za nesreću je odgovoran ljudski faktor, odnosno vozač autobusa koji je prilikom pokušaja da podesi suvozačevo sedište, izgubio kontrolu za volanom i sleteo u jarak.

Njemu je po nalogu tamošnjeg tužilaštva, određen pritvor.

Nakon što je pogranična policija izvršila pasošku kontrolu, obavljeno je prebacivanje dece iz bugarskih u srpska vozila. Neka deca bila su na nogama, dok su neke prenosili na nosilima.

Dušan Milenković, specijalista urgentne medicine iz Urgentnog centra Niš otkrio je detalje o stanju pacijenata.

"Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja, mi ćemo pratiti njihove vitalne parametre od ovog trenutka pa nadalje. Imali smo izuzetnu saradnju i sa policijom i sa graničnicima i medicinskom službom iz Bugarske, tako da je sve proteklo bez ikakvih problema", rekao je Milenković.

Kako kaže, deca su pretrpela veliki stres, pa će njima biti ukazana sva neophodna pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu