Ratni avioni i brodovi na položaju: Oštar odgovor?

Kineska vojska je saopštila da je danas održala nove vežbe u blizini Tajvana.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/Joédson Alves
EPA-EFE/Joédson Alves

Vežbe su održane u momentu kada je grupa američkih poslanika posetila Tajpej i susrela se sa predsednicom ostrva Caj Ing-ven.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine rekla je da su vežbe bile "oštro sredstvo odvraćanja Amerike i Tajvana koji nastavljaju da igraju političke igre i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Kine ističe da poseta američkih poslanika Tajvanu narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

U saopštenju Pekinga se još jednom upozorava da je upotreba Tajvana za kontrolu nad Kinom osuđena na neuspeh.

Ranije ovog meseca, Peking je izveo velike vežbe u oblasti oko Tajvana, nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

Petočlanu američku delegaciju predvodi demokratski senator Ed Marki.

U kongresnoj delegaciji su i republikanka Amata Kolman Rejdvagen, demokrate DŽon Garamendi, Alan Louental i Don Bejer, dodaje "Glas Amerike".

Agencija Kjodo prenosi tekst kineskog "Global tajmsa" u kojem kineski stručnjaci kažu da Amerika ponavljanjem provokacija ne dozvoljava da se tenzije smire.

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabeležile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Tviteru, prenela je agencija RIA Novosti.

Narodnooslobodilačka vojska Kine izvela je vežbe u oblasti ostrva Pengu, koja se nalaze u južnom delu Tajvanskog moreuza, navodi se u saopštenju Istočne borbene komandne zone Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) objavljenom na društvenoj mreži Vičet. Tokom zajedničkih borbenih vežbi i patrola, piloti istočne zone Borbene komande PLA vršili su nadzor nad arhipelagom Pengu, navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćjan rekao je da kineska vojska ponovo sprovodi vojne vežbe i patrole oko Tajvana, kao odgovor na posetu delegacije američkih kongresmena ostrvu. Delegacija američkih kongresmena predvodjena senatorom Edom Markijem stigla je juče u dvodnevnu posetu Tajvanu.

Ranije je saopšteno da će se delegacija sastati sa visokim tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini i investicijama, globalnim lancima snabdevanja, klimatskim promenama i drugim važnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu