Amerikanci i Britanci priskaču u pomoć Kurtiju: Šalju rakete i opremu za otkrivanje položaja srpske vojske?

Najviši diplomatski predstavnici zemalja Kvinte sastali su se u četvrtak u Prištini sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Tom prilikom su razmatrane namere privremenih vlasti u Prištini da sačine svojevrsne elaborate o zemljama članicama UN za koje smatraju da mogu kod njih da izdejstvuju podršku za članstvo "Kosova" u UN, saznaju nezvanično "Novosti".

Kako prenose izvori "Novosti", diplomatski predstavnik SAD u Prištini, koji je prisustvovao sastanku, preneo je Kurtiju da su diplomatske strukture Amerike odlično prihvatile elaborat Kurtija i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani u vezi sa odabranim zemljama kod kojih će lobirati za podršku za članstvo lažne države u UN.

"Vezano za elaborat 'Kosova' koji se odnosio na odnose sa SAD, predstavnik Amerike je istakao da će zahtev 'Kosova' da im se između ostalog, u vojnoj pomoći koja je namenjena njima uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na severu KiM, biti prihvacen i da ce im SAD dostaviti tri takva sistema", preneli su izvori "Novosti". Na pomenutu konstataciju diplomatskog predstavnika SAD Kurti je izrazio zahvalnost.

U nastavku, kako kaže izvor, Kurti je informisao prisutne predstavnike zemalja Kvinte da su poslednjih dana kosovske obaveštajne strukture primetile povećanu frekvenciju ljudi oko novoformiranih baza Kosovske policije na severu KiM, a da kosovske bezbednosno obaveštajne strukture procenjuju da je to naredba srpskih bezbednosnih sluzbi, sa ciljem da navedene osobe dostave tačne koordinate bazi, kako bi mogle postati meta srpske artiljerije u slučaju sukoba.

Osim navedenog, kako saznaju "Novosti", razmatran je zahtev "Kosova" da im se u paket američke vojne pomoći uvrste i rakete dometa do 10 kilometara, kao i da se sprovede obuka pripadnika "Bezbednosnih snaga Kosova" da njime rukuju. Diplomatski predstavnik SAD je istakao da će to biti predmet daljih analiza nadležnih vojnih i političkiih organa SAD.

Na kraju, Kurti je od diplomata Kvinte na KiM zatražio da međunarodne snage i njihove obaveštajne strukture dostave privremenim vlastima u Prištini koordinate mesta na kojima se stacioniraju vojne i policijske snage Srbije u administrativnom pojasu KiM prilikom dnevnih patrola, na šta je predstavnik Velike Britanije istakao da će takav zahtev "Kosova" preneti svojim nadležnim organima na odobrenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu