"Ulažemo u buduću članicu EU"

Berlin -- Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je kako će obnova Ukrajine biti povezana i prilagođena sa budućim ulaskom ove zemlje u EU.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL
EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

"Kada budemo obnavljali Ukrajinu, to će biti sprovedeno u skladu s ciljem ulaska Ukrajine u EU", rekao je Šolc na otvaranju nemačko-ukrajinskog ekonomskog foruma u ​​Berlinu.

Po njegovu mišljenju, saobraćajna infrastruktura kao i transportni sektor moraju biti obnovljeni tako da će to omogućiti neometano priključenje na infrastrukturu EU.

To će, kako je rekao, to će samo ići u korist prilikom privlačenja ulagača. "Ko danas investira u Ukrajinu, taj investira u jednu buduću članicu EU, koja će biti deo našeg pravnog sistema i zajedničkog tržišta", rekao je Šolc.

On je pozvao ukrajinsku vladu da poboljša uslove za strane ulagače i da osnaži pravnu državu i borbu protiv korupcije.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je takođe učestvovao na ekonomskom forumu, obećao je brzo stvaranje uslova za strane investitore, ali je istakao da Ukrajina treba pomoć spolja.

"Ukrajini je potrebna pomoć evropskih preduzeća", rekao je Šmihal.

Nemačkoj vladi i narodu zahvalio je na podršci koju njegova zemlja dobija kako bi se odbranila od ruske agresije.

"Dobićemo ovaj rat", naglasio je ukrajinski premijer. Nemačko-ukrajinski ekonomski forum se održava kao priprema za donatorsku konferenciju za Ukrajinu koja će se u utorak održati u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu