"Mi ne ucenjujemo Srbiju, to nije naš stil"

Beograd -- Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je u intervjuu Tanjugu da se EU u odnosima sa Beogradom ne rukovodi logikom ucena, da to nije njen pristup.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Takođe je naglasio da se dokument koji je on s ambasadorima Kvinte predao predsedniku Aleksandru Vučiću odnosi na pitanje preregistracije vozila sa srpskim tablicama na KiM i poziva na dijalog.

"U tom dokumentu pozivamo na odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji srpskih vozila, odluke čiju legitimnost ne osporavamo i pozivamo da se izbegne sve što može da poveća tenzije", rekao je Košar, odgovarajući na pitanje da li je dokument koji je Kvinta predala Vučiću koherentan s francusko-nemačkim predlogom o rešenju kosovskog pitanja.

"Radi se o dva dokumenta koji se odnose na različite teme.U predlogu francuskog predsednika i nemačkog kancelara iskazana je volju za ponovni zamah u dijalogu i važnim temama u dijalogu koje bi omogućile normalizaciju, što je mnogo važnije od registarskih tablica, ističe Košar. Na pitanje da li se u francusko-nemačkom predlogu pominje rok za postizanje dogovora, Košar odgovara da nema datuma.

"Mi se, naravno, nadamo da stvari brzo napreduju, da dijalog brzo napreduje jer je to u interesu svih, dakle i srpskog stanovništva na Kosovu, ali nikakav rok ne postoji", istakao je francuski ambasador, a povodom pisanja medija da je taj rok 24. februar. Ko bi uopšte mogao da zamisli da smo odredili kao taj datum tragični datum godišnjice početka ruske agresije u Ukrajini, zapitao je Košar.

Na pitanje da li je "ponuda" u francusko-nemačkom predlogu o, kako prenose mediji, ubrzanom pristupanja Srbije EU u zamenu za prihvatanje prijema Kosova u UN prihvatljiva za Beograd i da li je adekvatna "nadoknada" za prećutno priznanje nezavisnosti Kosova, Košar kaže da se Brisel "u odnosima sa Beogradom ne rukovodi logikom ucena".

"To nije naš pristup, mi se zalažemo za brzo pristupanje Srbije EU, što je i predsednik Makron više puta rekao, ali to takodje podrazumeva da se reforme ubrzaju po pitanju funkcionisanja pravne države i slobode medija i mi računamo na srpske vlasti da to urade. Dakle, ne radi se tu o nekakvoj kompenzaciji ili 'nadoknadi', u pitanju je cilj koji dele zemlje EU, a nadamo se, i Srbija", istakao je Košar.

"Takođe istina je da napredak u dijalogu Beograda i Prištine jeste jedan element približavanja Srbije Evropskoj uniji, to je i deo kriterijuma koji su uzeti u obzir i mi se nadamo, zbog toga, da će dijalog biti ubrzan", rekao je ambasador.

Na pitanje da li Francuska podržava formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i hoće li je biti, ambasador kaže da je odluka o formiranju već sadržana u briselskim sporazumima, a da je sada na Beogradu i Prištini da "sednu za sto, diskutuju o konturama i prerogativima ZSO" i modalitetima zajednice polazeći od onog što je već dogovoreno u Briselu.

On dodaje i da je jedan od ciljeva francusko-nemačkog predloga da podrži posredovanje Miroslava Lajčaka i da je upravo cilj da se precizno diskutuje o sadržaju ZSO".

"Francuska se nedvosmisleno i bez ikakvog oklevanja zalaže za formiranje ZSO. To je važan element briselskog sporazuma, zajednica je nešto što srpskom stanovništvu nudi garancije samouprave, to je jedan od prerogativa kada se radi, na primer, o obrazovanju, dakle to je jedan značajan korak ka normalizaciji", rekao je Košar. Komentarišući najavu da će EU Srbiji pomoći u iznosu od 165 miliona evra za prevazilaženje energetske krize i pitanje da li je to i svojevrsna poruka da Beograd treba da uskladi svoju spoljnu politiku s evropskom, kad su u pitanju odnos prema Rusiji i sankcijama, Košar je odgovorio da taj novac treba da omogući Srbiji da smanji zavisnost od ruskih energenata.

"Samo pod tim uslovom ona (Srbija) može da ima nezavisnu politiku, kao što i s punim pravom to traži, i moći će tako da izabere svoj put. Jer, nezavisnost nije politika balansiranja izmedju nekoliko sila, nezavisnost znači izabrati svoj model društva, svoje vrednosti i obezbediti načine da mu ostanete verni. I upravo u tome želimo danas da pomognemo Srbiji, kroz tu pomoć", ocenio je Košar.

On kaže da je najavljena pomoć veoma jasna poruka o solidarnosti sa Srbijom i svest Unije da se Srbija suočava s teškom situacijom. "Teška situacija u kojoj se Srbija nalazi, kao i države EU, rezultat su toga što Rusija koristi energente kao oružje u sukobu, s puno cinizma", rekao je Košar. "Da bismo izbegli takvu situaciju, znamo svi da treba da smanjimo našu zavisnost od ruskih energenata, to je imperativ suvereniteta i nezavisnosti kako za državu kao što je Francuska, tako i za Srbiju", rekao je ambasador.

Francuska je, naravno, svesna specifične situacije u kojoj se Srbija nalazi, mi to poštujemo, takođe i pozdravljamo osudu koju je Beograd izrazio zbog ruske agresije u Ukrajini, u međunarodnim organizacijama, ali smo takođe ubeđeni da ništa u toj specifičnoj situaciji, uključujući i bolno sećanje na bombardovanje 1999, ne treba da bude prepreka da mi nađemo zajednički jezik o suštinskim pitanjima, dodao je Košar.

"Raditi tako da Evropa bude sposobna da se odupre toj agresiji, koja ugrožava njenu bezbednost i vrednosti, postavljajući prepreke ruskoj ratnoj mašineriji, a postavljati prepreke to takodje znači zajedno usvojiti sankcije koje će usporiti ruske ratne napore i koje će učiniti da Moskva, a što se već danas dogadja, ne može da postigne svoje ciljeve osvajanja teritorija", smatra francuski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu