"EU nije potpuna bez država Zapadnog Balkana"

Skoplje -- Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je na Samitu Berlinskog procesa da Evropska unija nije kompletna bez država Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

On smatra da bi trebalo intenzivirati sve inicijative koje će doprineti približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

On je, na prvoj sesiji u oviru Samita Berlinskog procesa, istakao da je Severna Makedonija već započela pregovore sa EU sa zaštićenim identitetskim pozicijama i da je u toku skrining kroz koji će se brzo odvijati reformska agenda zemlje.

"Zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Severnu Makedoniju, predstoji ozbiljan posao, jer je došlo vreme kada će morati da isporuče suštinska dostignuća na planu unapređenja kapaciteta, efikasnosti i konkurentnosti privreda i regiona u celini, što će dovesti do ubrzanog regionalnog ekonomskog rasta i razvoja", rekao je Kovačevski.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, on je istakao da se danas ispunjava ključni deo obaveza u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, usvojenih na Samitu u Sofiji pre dve godine.

"Naša zajednička politička volja i posvećenost regionalnoj saradnji rezultat je obostrano priznatih interesa koji nas dodatno podstiču da radimo na razvoju zajedničkog regionalnog tržišta i povećanju atraktivnosti regiona za strane investitore", rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Napominje se da Samit Berlinskog procesa, koji se ove godine održava u Berlinu prvi put posle osam godina, ima za cilj intenziviranje saradnje i regionalnog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana.

Lideri Zapadnog Balkana zajedno sa predstavnicima vlada zemalja EU, Velike Britanije i Evropske komisije će tokom dana, pored razgovora o regionalnoj saradnji i zajedničkim regionalnim tržištima, razgovarati i o energetskoj stabilnosti i transformaciji regiona, kao i o perspektivi Berlinskog procesa i strateškim pitanjima.

Najavljeno je da će lideri Zapadnog Balkana u Berlinu potpisati tri sporazuma, o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Lideri Zapadnog balkana potpisali tri sporazuma

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, medjusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti.

Sporazumi su potpisani u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i generalne skretarke Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu.

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata pojednostavljuje se prelazak granice/administrativnih prelaza stanovnika Zapadnog Balkana, jer predviđa da je za prelazak dovoljno posedovanje lične karte.

Predviđeno je da će strane pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika ZB sa ličnim kartama.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacijama reguliše se medjusobno priznavanje fakultetskih diploma, nastavak studija i pravila o upotrebi stečenih kvalifikacija, uključujući pristup tržištu rada.

Sporazum predviđa da se period priznavanja diploma sa postojećih nekoliko meseci skrati na maksimalno 14 dana.

Takođe, omogućava se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu na osnovu Lisabonske konvencije o priznavanju diploma, Bolonjskog procesa i relevantnih pravila EU. Za početak će se primenjivati na državnim univerzitetima i postepeno će se proširiti na privatne univerzitete.

Uspostavljaju se i zajednički standardi i procedure za priznavanje kvalifikacija i ukidaju postojeće naknade za priznanje visokoškolskih kvalifikacija za studente.

Ukidanjem suvišne papirologije i procedura, gradjani regiona će moći lakše da studiraju i rade, sa glavnim ciljem da se omogući cirkulacija mladih u regionu.

Sporazum o medjusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte predvidja automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada.

Omogućava pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekti na ZB, na osnovu Direktive EU o priznavanju stručnih kvalifikacija.

Ovim sporazumo se uspostavlja jedinstvena primena pravila i stvara osnov za mobilnost profesionalaca širom regiona. Dokument obuhvata tri profesije i stvara osnovu za pregovore za još četiri profesije - babice, medicinske sestre, farmaceute i veterinare u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu