"Nema mimoilaženja između Srbije i EU"

Beograd -- Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da nema mimoilaženja između Srbije i EU u vrednosnim aspektima kada je reč o spoljnoj politici.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC

Dodala je i da je Srbija nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

Miščević je na sednici Odbora za evropske integracije na kojem se razmatra godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, istakla da su primedbe na neuskladjivanje politike Srbije sa evropskim nastale kao rezultat opadanja procenta prihvatanja evropskih spoljnopolitičkih odluka, ali da je Srbija podržala evropske rezolucije te da "nema odustajanja od spoljne bezbednosne politike".

Prva ministarka posle izbora vlade koja je došla u Skupštinu i učestvuje u radu odbora, dodala je da je Srbija uskladila viznu liberalizaciju, kao i da je jučerašnjim potpisivanjem tri sporazuma u okviru Samita Berlinskog procesa, otklonjena još jedna primedba iz izveštaja u vezi sa regionalnom saradnjom.

Govoreći o izmeni ustava Miščević je rekla da je nakon ustavnih amandmana postavljena dobra osnova.

"Venecijanska komisija je konsultovana i oko tri zakona iz oblasti sudstva i dva iz oblasti tužilaštva kako bi se tih pet zakona što pre našli pred poslanicima. Zakoni su dobili jako dobre ocene zakona i sada je u toku javna rasprava", rekla je Miščević.

Najavila je i nacrt strategije za borbu protiv korupcije, kao i nastavak na radu medijske strategije.

Na današnjoj sednici ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre predstavio je ukratko izveštaj koji je objavljen 12. oktobra.

On je posebno pohvalio novog ministra informisanja i telekomunikacija koji je već obnovio rad na medijskoj strategiji, a istakao je i značaj izbora i parlamenta u kojem sada ima više pluralizma.

Ponovio je da je uočeno nazadovanje uskladjivanja spoljne politike sa 64 na 45 odsto od 2021. godine i istakao da se od Srbije očekuje uskladjivanje i da EU mora da računa na Srbiju kao iskrenog partnera.

Predsednica skupštinskog odbora Elvira Kovač, najavila je da će narodni poslanici o pomenutom izveštaju razgovarati i na sednici Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu