EU počinje pregovore sa Srbijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom

Evropska unija je danas odlučila da započne pregovore s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom o sporazuma o saradnji s Fronteksom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Kako je izjavio Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke, koja predsedava EU do kraja godine, saradnja sa Zapadnim Balkanom je od suštinskog značaja za rano otkrivanje i blokiranje ilegalnih migracija.

"Izazovi migracija na zapadnobalkanskoj ruti ne počinju na granicama EU. Saradnja sa našim partnerima, uključujući i rasporedjivanje osoblja Fronteksa, od suštinskog je značaja za rano otkrivanje i blokiranje neregularnih migracija. Ovo će poboljšati zaštitu spoljnih granica EU i doprineti naporima zemalja Zapadnog Balkana da zaustave krijumčare da koriste te teritorije kao tranzit”, rekao je češki ministar.

Dogovori između EU i Albanije, Crne Gore i Srbije za saradnju sa Fronteksom već postoje. Međutim, dogovori su bili napravljeni u okviru prethodnog mandata Fronteksa i dozvoljavali su agenciji za spoljne granice Unije da sprovodi zajedničke operacije i rasporedjuje timove u regionima zemalja koje se graniče sa EU.

Sporazum sa Bosnom i Hercegovinom takodje je pregovaran pod sličnim uslovima, ali još uvek nije potpisan. Sporazumi koji će biti pregovarani u okviru novog mandata Fronteksa “omogućiće agenciji da pomogne ovim zemljama u njihovim naporima da upravljaju migracionim tokovima, da suzbijaju ilegalnu imigraciju i prekogranični kriminal na njihovoj teritoriji".

"Novi sporazumi će takođe omogućiti osoblju Fronteksa da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija lica”, saopštio je Savet EU. Sporazumi o statusu u okviru prethodnog mandata Fronteksa zaključeni su sa Srbijom u novembru 2019. godine, sa Albanijom u oktobru 2018. i sa Crnom Gorom u oktobru 2019. godine. Na osnovu tih sporazuma članovi timova Fronteksa, su već rasporedjeni u sve tri zemlje, ali su ograničeni na granice sa državama članicama.

Evropska unija je u oktobru potpisala sporazum sa Severnom Makedonijom, kojim će se dozvoliti Fronteksu da rasporedi timove za upravljanje granicom u Severnu Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu