Prigožin u EP poslao jeziv "poklon": "Ovo je podsetnik" VIDEO

Vođa grupe Vagner povezane sa Kremljem rekao je da je poslao malj koji će biti isporučen Evropskom parlamentu kao mračni podsetnik na ubistvo jednog borca.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL
EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Preteći gest Jevgenija Prigožina poslat je nakon što se Evropski parlament pripremao da osudi Vagnerovu grupu neobavezujućom rezolucijom nakon što je juče proglasila Rusiju "državnim sponzorom terorizma".

Prigožinova kompanija Konkord saopštila je da se sa Vagnerovim komandantima razgovaralo o očekivanom glasanju u Evropskom parlamentu i da su odlučili da odgovore, kako su naveli, "informativnim slučajem".

Snimak na kojem se vidi Prigožinov saradnik kako maše futrolom za violinu u kojoj se nalazi čekić sa natpisom "PMC Vagner" na sečivu i veštačkim mrljama krvi na dršci objavljen je u sredu javnosti.

Novi video i krvavi malj su zapravo podsetnik na još jedan video koji se pojavio ovog meseca, na kojem je Vagnerov dezerter pretučen na smrt maljem nakon što je uhvaćen.

Prigožin je u početku hvalio navodno ubistvo borca, ali je kasnije negirao Vagnerovu umešanost i okrivio američke tajne službe, iako nije pružio nikakve dokaze za njihovu navodnu umešanost.

Čekić je dodeljen proratnoj vojnoj blogerskoj grupi koju su ruski mediji ranije povezivali sa Prigožinovom takozvanom "fabrikom trolova".

"Informativni slučaj koji će biti poslat Evropskom parlamentu predat je predstavniku Sajber Fronta Z", naveo je Konkord u kratkoj izjavi na društvenim mrežama.

Inače, osoba koja je snimljena kako predaje malj je Vagnerov advokat Igor Jelisejev.

Evropski parlament će u četvrtak glasati o rezoluciji koja osuđuje "gnusne zločine" koje je počinio Vagner i poziva Rusiju da povuče svoje članove iz istočne Ukrajine i anektiranog Krima.

Internet stranicu Evropskog parlamenta pogodio je sajber napad za koji su preuzeli proruski hakeri u sredu, ubrzo nakon rezolucije o "državnom sponzoru terorizma".

Ruski komesar za ljudska prava rekao je da istražni organi proveravaju autentičnost video snimka koji prikazuje brutalno ubistvo Vagnerovog dezertera, bivšeg zatvorenika regrutovanog u Prigožinovu privatnu vojsku.

Podsetimo, Prigožin je ovog leta snimljen kako lično regrutuje zatvorenike širom Rusije da se pridruže Vagnerovim redovima da se bore u Ukrajini. On je priznao da je osnovao Vagnerovu grupu u septembru 2014. nakon što je godinama poricao bilo kakvu povezanost sa misterioznom plaćeničkom organizacijom čiji su borci viđeni u zonama sukoba širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu