SAD raspoređuju oružje: Sprema se zamena?

Direktor američke kompanije Greg Hejz saopštio je da SAD pregovaraju sa zemljama Bliskog istoka kako bi poslale neke od svojih NASAMS sistema u Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Radi se o sistemima protivvazdušne odbrane (PVO).

"Cilj je da se stare verzije NASAMS raketnih sistema zemlja-vazduh pošalju u Ukrajinu u narednih tri do šest meseci. SAD bi potom te sisteme zamenile novim verzijama NASAMS na Bliskom istoku u naredna 24 meseca", rekao je Hejz u intervjuu za američki list Politiko.

Hejz je odbio da navede zemlje Bliskog istoka koje bi poslale sisteme. Prema evidenciji Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju, kupci NASAMS-a u tom regionu su Oman i Katar. Hejz je naglasio da će prebacivanjem sistema sa Bliskog istoka, Ukrajina brže dobiti preko potrebno oružje, nego kada bi čekala da se novo proizvede. Kako je rekao, potrebne su dve godine da bi se napravio jedan NASAMS zbog kompleksne izrade.

NASAMS imaju veći domet od drugih PVO sistema koje su zapadne zemlje poslale Ukrajini. Prva dva su stigla početkom novembra, a SAD su obećale da će poslati više. Vojska SAD je u sredu potpisala ugovor vredan do 1,2 milijarde dolara za isporuku šest NASAMS sistema Ukrajini do 2025. godine.

Ugovor je deo petog paketa Inicijative za bezbednosnu pomoc Ukrajini i uključuje obuku i logističku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu