Uhapšen špijun: Nemac podatke prosleđivao Rusima

Karsten L. je uhapšen u decembru 2022. godine u Nemačkoj pod optužbom za izdaju.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dejli telegraf je sada objavio njegov identitet.

Ovo je Karsten Linke, bivši fudbaler koji je igrao za nekoliko timova u Bundesligi, uključujući Hanover 96, a kasnije je trenirao juniorski fudbalski tim u Vajlhajmu u Bavarskoj.

Istovremeno je bio i tajni agent koji je radio za nemačku saveznu obaveštajnu službu (BND). Tokom nedelje, kada je putovao u Berlin, komšijama bi pričao da je vojnik i da ide "na zadatak".

Prosleđene informacije o Ukrajini

U decembru, Linkeova putovanja su naglo prekinuta kada ga je uhapsila nemačka policija. Optužen je da je prosleđivao poverljive obaveštajne podatke Moskvi, uključujući informacije o Ukrajini, objavio je Der Spiegel nakon Linkeovog hapšenja.

Navodno, Karsten Linke je unapređen neposredno pre hapšenja, što mu je omogućilo dodatni pristup poverljivim informacijama.

Nemački biznismen je priznao

Kako prenosi Dejli telegraf, Linke je prosledio poverljive obaveštajne podatke nekolicini ljudi, uključujući nemačkog biznismena rođenog u Rusiji Artura E., koji je zauzvrat prosledio informacije Federalnoj službi bezbednosti Ruske Federacije (FSB).

Artur E., koji ima status krunskog svedoka u ovom slučaju, svedočio je da je plaćen za svoje usluge. BND istražuje da li je Karsten Linke delovao sam ili je uspeo da izgradi mrežu doušnika. Njegovi poznanici pričaju da je nekada bio odsutan mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu