Česi besni na Orbana

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski kritikovao je premijera Mađarske Viktora Orbana zbog poređenja evropskih integracija sa planovima Adolfa Hitlera.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Lipavski je naveo da Mađarsku "niko ne tera" da bude deo evropske zajednice, a kritikama se pridružila i komesarka EU, Čehinja Vera Jourova, koja tvrdi da "Mađari izbegavaju da se slikaju sa njom u Briselu kako ne bi bili suočeni sa progonom kod kuće", prenosi "Euraktiv".

"Vizantinci, Karlo Veliki, Bizmark, Napoleon i Hitler – svi su oni, iako pod kapom različitih principa, sanjali o evropskom jedinstvu", kazao je mađarski premijer prošle nedelje.

Lipavski je poručio da "niko ne tera Mađare da budu deo ove zajednice ako se u njoj osećaju tako neprijatno".

Jourova je ocenila da se svakom takvom izjavom urušava reputacija Mađarske, a na pitanje moderatora da li još uvek smatra da je Mađarska demokratska zemlja, odgovorila je da "veoma dugo sumnja u to".

Naglasila je da su, "uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima koja zahtevaju jednoglasje na nivou EU" kao što je, na primer, pitanje sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu