Prvi put: Sunak ide u Vašington

Britanski premijer Riši Sunak, povodom posete Vašingtonu sledeće sedmice, rekao je da želi da izgradi bliske odnose s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Sunak bi trebalo da poseti glavni grad SAD u četvrtak i tamo razgovara s političarima u Kongresu, liderima iz poslovnog sveta, kao i s predsednikom, prenela je agencija Rojters.

Sunaku je ovo prva poset SAD otkako je postao britanski premijer.

"Sjedinjene Države su naš najbliži saveznik. Mi smo jedni drugima partneri kojima se u svemu prvima okrećemo, od sigurnosti za naše ljude do rasta ekonomije", rekao je Sunak u izjavi uoči prve službene posete Vašingtonu otkako je postao premijer.

"Zato je toliko važno da britanski premijer gradi bliske i iskrene odnose s predsednikom Sjedinjenih Država. Svaki globalni problem mi ćemo rešavati zajedno", istakao je on.

Sunak i Bajden trebalo bi da razgovaraju o poboljšanju ekonomskih veza i nastavku vojne podrške za Ukrajinu u ratu s Rusijom. Neće, međutim, biti reči o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je ove nedelje Sunakov portparol.

London želi da izgradi bolje odnose s SAD nakon napetosti uzrokovanih izlaskom Britanije iz Evropske unije. U aprilu je zvaničnik Bele kuće demantovao da je Bajden antibritanski raspoložen, nakon što je proveo samo pola dana u Severnoj Irskoj, a potom otputovao u Irsku gde je boravio dva i po dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu