"Zašto su vrištali"; Stravično svedočenje Albanca o zločinima nad Srbima; "Sećam se batina"

U pritvoru OVK u Kukešu bili su zlostavljani i Srbi, proizlazi iz iskaza albanskog svedoka na suđenju Pjetru Šalji pred specijalnim sudom za zlodela OVK.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-PHOTO/EPA/SANDRA BALSELLS/ma/cl/ow
EPA-PHOTO/EPA/SANDRA BALSELLS/ma/cl/ow

Tadašnji pripadnik vojne policije OVK Šalja (54) optužen je, u četiri tačke, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca i Roma, počinjeno između 17. maja i 5. juna 1999. u bazi OVK u fabrici metala u Kukešu.

Šalja nije optužen za zločine nad Srbima.

Tokom današnjeg ispitivanja zaštićenog svedoka broj 1 u sudnici se, međutim, prvi put čulo da su pripadnici OVK u Kukešu tada držali pritvorene i Srbe koje su maltretirali.

Sud za zločine boraca OVK osnovan je - pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova - za procesuiranje zločina u vezi sa optužbom da je OVK u Albaniji ilegalno trgovala organima zarobljenih Srba koju je u svom izveštaju 2011. naveo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Na kraju višednevnog svedočenja, koje je skoro celo bilo zatvoreno za javnost, sudija Žilber Biti pitao je danas svedoka da li je na svojoj skici pritvora u Kukešu, pored sobe u kojoj je on bio zatočen s drugim Albancima i Romima, obeležio i "sobu u kojoj su bili držani Srbi".

Svedokov odgovor, sud je redigovao iz odloženog prenosa suđenja na internetu.

Sudija Biti je, kada je prenos nastavljen, pitao svedoka: "Da li ste čuli te pritvorenike kako vrište?", a svedokov odgovor bio je potvrdan.

"Zašto su vrištali?", glasilo je sledeće sudijino pitanje.

"Mislili smo da su zlostavljani", odgovorio je svedok, dodajući odmah da, međutim, "ne zna da li je bila istina da su to bili Srbi ili je bila igra, možda su (pripadnici OVK) hteli da nas zastraše".

Upitan da li je mogao da vidi sobu iz koje su dolazili krici, svedok 1 odgovorio je negativno.

On je ranije tokom svedočenja potvrdio da su njega i druge Albance, kao i trojicu Roma, batinali pripadnici OVK pod optužbom da su "špijuni i izdajnici".

Batinanju je, po svedoku prisustvovao, i oficir OVK Sabit Geci, koji se u optužnici protiv Šalje navodi kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Iskaz svedoka broj 1 bio je gotovo ceo zatvoren za javnost, ali se u kratkim otvorenim delovima moglo čuti da je on 1999. bio uhapšen i odveden u improvizovani pritvor OVK u Kukešu.

Svedok 1 je izjavio da ga je optuženi Šalja, zajedno sa "vojnom policijom", dočekao i da su ga prvih dana "proveravali" i držali zatvorenog u skladištu.

"U tom skladištu držali su još tri Roma, kasnije sam čuo da su oni bili uhapšeni i da su muzičari", kazao je svedok.

Svedok je kazao da su pripadnici OVK ubrzo njega, Rome i još nekoliko pritvorenika zatvorili u sobu na čijim su prozorima bile rešetke.

"Spavali smo na betonskom podu, u prvo vreme smo imali ćebad, a posle su nam i to uzeli...Vojnici su se žalili nadređenima da 'špijuni' imaju ćebad, a oni nemaju, pa su nam ćebad uzeli", opisao je svedok.

Na pitanje tužioca koliko su hrane imali, svedok je odgovorio se "ne seća da je jeo mnogo, davali su nam hranu možda jednom nedeljno".

"Ali, sećam se batina koje sam dobio", naznačio je svedok.

Po njegovim rečima, bilo je i "malo vode" za "šest-sedam pritvorenika u sobi". "U jednom trenutku nas je bilo 12, nije bilo dovoljno vode za sve".

Svedok, koji je nacrtao i skicu baze OVK u Kukešu, kazao je i da su pritvorenici morali da traže od stražara da ih sprovedu do toaleta koji je bio na drugom kraju dvorišta u fabrici metala.

Svedok 1 je potvrdio iskaz svedoka 11, takođe Albanca, koji je, početkom maja, izjavio da su ga, zajedno sa drugih sedam-osam pritvorenika, među kojima su bili i Romi, pripadnici OVK zlostavljali i prebijali u Kukešu, nazivajući ih "špijunima i izdajnicima", kao što i piše u optužnici.

Prethodno je svedok 10, koji je bio stražar na kapiji baze OVK u Kukešu, potvrdio da su pritvorenike ispitivali "viši komandanti" OVK.

Od početka suđenja, 3. aprila, četiri člana jedne albanske porodice posvedočila su da je Šalja, u leto 1999. u Kukešu, lično mučio i zlostavljao njihovog supruga, odnosno oca.

Šalja zvani Vuk je optužen da je fizički proizvoljno lišavao slobode, okrutno tretirao i mučio pritvorenike. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Pripadnici OVK su, po optužnici, surovo postupali prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede "palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima", piše u optužnici.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice "izgledaju smešno".

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.