Rama: Bez presedana, Srbija je ispala žrtva

Premijer Albanije Edi Rama, povodom optužbi Prištine na račun Miroslava Lajčaka, izjavio je da su to stvari koje "ostavljaju bez teksta".

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Prema njegovim rečima, takvi potezi više štete nanose, umesto što popravljaju situaciju, navodeći da put koji je izabrao Aljbin Kurti – nije put koji vodi ka cilju.

Rama je u intervjuu za ABC njuz rekao da pristup Prištine pomaže Srbiji, jer, prema njegovim rečima, Srbija postaje žrtva u očima cele međunarodne zajednice i prijatelja i partnera tzv. Kosova.

"Reakcija premijera Kurtija pre nekoliko dana bila je bez presedana. Ne pamtim sličan slučaj, da visoki predstavnik Kosova direktno optuži predstavnika EU i kaže da je poslao pismo pritužbe zvaničnicima, Šolcu i Makronu. To su stvari koje vas ostavljaju bez reči i dodatno štete onome što navodno pokušavaju da poprave, jer teorije zavere o saradnji koju ste otkrili između Srbije i specijalnog izaslanika EU nisu nešto što je preporučljivo da se ​​uradi", rekao je Rama.

Ne sumnja, kaže, u Kurtijevu želju da učini najbolje za tzv. Kosovo, ali velika želja i dobra volja nikada nisu dovoljni, već je potrebna strateška vizija da bi se postigao cilj, što on ovde ne vidi.

Na konstataciju da je pomalo paradoksalno da Albanija predsedava Savetu bezbednosti, a da je nemoćna da utiče na Prištinu, Rama odgovara da on ne želi da utiče na Prištinu, jer tamo postoji vlast koja proizlazi iz volje naroda, i ona ima odgovornost da vodi tzv. Kosovo i izabere put do cilja.

"Suština je da mislimo put koji su oni izabrali ne vodi ka ostvarenju tog cilja, već vodi ka koliziji sa SAD i EU. Ovo je tužno, ali verujem da je privremeno", rekao je Rama.

Za njega je izvesno da to ne donosi željeni rezultat za tzv. Kosovo, a to je završetak procesa normalizacije, a potom i izlazak iz "ćorsokaka priznanja", pre svega među zemljama EU.

"To je i cilj francusko-nemačkog plana i to je trebalo da bude najveće moguće dostignuće što bi bilo i de fakto priznanje Srbije, bez obzira da li bi Srbija formalno priznala Kosovo ili ne. Kosovo bi dobilo svoje mesto, oslobodilo bi se tereta sukoba u nastavku procesa evropskih integracija. EU insistira na procesu normalizacije jer žele da integrišu Kosovo u celokupnu strukturu međunarodne organizacije, i u samu Uniju, što se nikada neće desiti ako Kosovo ne reši ovaj problem", rekao je Rama.

Na pitanje misli li da Srbija ima koristi od ove situacije, kaže da je žalosno što pristup Prištine pomaže Srbiji, a ne samom tzv. Kosovu, jer viktimizira Srbiju u očima cele međunarodne zajednice.

"Srbija igra igru, jer joj priliku daje kratkovida politika Prištine", rekao je Rama.

Na pitanje da li je sa ukrajinskim predsednikom razgovarao o nezavisnosti tzv. Kosova, odgovara da "put do konačnog priznanja Kosova prolazi kroz Prištinu".

"Nesumnjivo smo o tome razgovarali sa predsednikom Zelenskim i razgovaramo o tome u svakom trenutku sa svakim liderom koji predstavlja zemlju koja nije priznala Kosovo, ali s druge strane, veoma smo jasni i uvereni da put konačnog priznanja Kosova ne prolazi kroz Ukrajinu ili Ganu, Nigeriju, već prolazi kroz samu Prištinu, koja mora da se potrudi do kraja, iskoristi otvoreni put velike mogućnosti koja je stvorena francusko-nemačkim planom, uz podršku saveznika. Priština je ta koja mora da shvati da ne koristi ovaj temelj prijateljstva, već ga podriva pristupom koji ne razumem“, rekao je Rama.

Ocenio je i da su uzaludni napori "Srbije i Rusije" da ponovo otvore pitanje tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Tzv. Kosovo je, kaže, dobilo rat, a potvrdio ga je i Međunarodni sud.

"To su uzaludni, propagandni napori, ali oni nikuda ne vode. Kosovo je dobilo rat, Kosovo je potvrdio sam Međunarodni sud, i to je nepovratno. Poenta je da Kosovo nije u stanju da osvoji mir, da mir pretvori u dobro koje treba međunarodno potvrditi i razvijati u svim pravcima", rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu