Orbanova "rampa"; "Male su šanse..."

Sve su manje šanse za glasanje o švedskoj aplikaciji za NATO tokom jesenjeg zasedanja mađarskog parlamenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Švedska vlada je zašla u ćorsokak. Male su šanse da će se glasati o aplikaciji za NATO na jesenjem zasedanju u mađarskom parlamentu, rekao je lider vladajuće frakcije mađarskog parlamenta, Fides-Hrišćansko-demokratska narodna partija, Mate Kočiš na konferenciji za novinare, prenosi portal ATV.

Na opasku medija da švedski političari i dalje računaju na to da će Budimpešta odobriti aplikaciju Stokholma u NATO, Kočis je odgovorio da, po njegovom mišljenju, razumna osoba to ne bi uradila.

Mađarski parlament je na sednici 27. marta glasao za ratifikaciju članstva Finske u NATO.

Ranije je Kočiš rekao da će odluka o članstvu Švedske u NATO biti doneta naknadno.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač napomenuo je da je Mađarska odložila glasanje o prijemu Švedske u NATO jer Stokholm podriva odnose sa Budimpeštom i stalno pokazuje moralnu superiornost.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da vlada te zemlje podržava ulazak Finske i Švedske u NATO.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio tekst svog pisma švedskom kolegi Tobijasu Bilstremu, u kojem je ukazao da širenje informacija u švedskim školama o navodnom padu demokratije u Mađarskoj ne doprinosi brzoj ratifikaciji Budimpešte prijave Stokholma za NATO, preneo je mađarski portal.

Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever izrazio je sumnju da Budimpešta treba da ratifikuje prijavu Švedske za NATO, dok se u školama u toj zemlji šire kritike mađarske politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu