"Planeta se ruši"

EU će, kako je sonoć rečeno u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, podržati zahteve za refrmu Saveta bezbednosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je na zasedanju Generalne skupštine da je ruska invazija na Ukrajinu razotkrila hitnu potrebu da se reformiše sklerotično i otežano globalno donošenje odluka u Ujedinjenim nacijama.

Mišel je izrazio podršku pozivima da se ograniči pravo veta u Savetu bezbednosti UN u vanrednim uslovima i da se proširi globalna zastupljenost tog tela.

Poslednjih 19 meseci, stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija bez ikakvog stida je vodila rat da osvoji susednu zemlju, rekao je Mišel, prenosi AP.

Ocenio je da Rusija može čak da zloupotrebi pravo veta da spreči sankcije protiv sebe, pa čak i da koristi Savet bezbednosti za "širenje propagande, dezinformacija i laži".

Ovaj sistem Ujedinjenih nacija je danas sklerotičan i sputan od strane neprijateljskih snaga. Moramo preuzeti odgovornost, poručio je Mišel.

Mišel tvrdi da nedostatak odgovarajuće globalne zastupljenosti u Savetu bezbednosti odražava zastarele strukture moći, kada su neke zemlje još bile kolonijalne sile i da to ometa sposobnost tog tela da deluje.

Planeta se ruši. Svet je razdvojen siromaštvom i nepravdom. Čitavi delovi sveta: Afrika, Južna Amerika, Karibi, Azija su nedovoljno zastupljeni ili nisu zastupljeni. Podržavamo sveobuhvatnu, masovnu reformu Saveta bezbednosti kako bi se pojačao glas ovih regiona, naglasio je Mišel.

Evropska unija je stalni posmatrač u UN i jedna je od tri države nečlanice kojima je dozvoljeno da govore na sednici Generalne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu