Trudo želi da Indija sarađuje u istrazi ubistva vođe Sika u Kanadi

Kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je Indiju da sarađuje u istrazi o ubistvu vođe separatista Sika u junu u Britanskoj Kolumbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/JUSTIN LANE
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Naveo je i da Kanada neće objaviti svoje dokaze o tome.

Trudo je rekao da Otava ima verodostojne optužbe koji povezuju agente indijske vlade sa ubistvom kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara, što je izazvalo oštru reakciju Nju Delhija, preneo je Rojters.

"Kao zemlja sa jakim i nezavisnim pravnim sistemom, mi dozvoljavamo da se pravosudni procesi odvijaju samostalno i s najvecim integritetom", odgovorio je Trudo na pitanje kada će Kanada da objavi dokaze o ubistvu.

Tradicionalni kanadski saveznici su do sada imali relativno oprezan pristup tom pitanju, pre svega jer Sjedinjene Američke Države i drugi "veliki igrači" vide Indiju kao protivtežu rastucem uticaju Kine.

"Nema sumnje da je Indija sve važnija zemlja s kojom treba da nastavimo da radimo i ne želimo da provociramo ili izazovemo probleme", rekao Trudo na konferenciji za novinare u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

S druge strane je potvrdio da je nedvosmisleno za vladavinu prava i zaštitu Kanađana.

"Zato pozivamo vladu Indije da radi s nama na uspostavljanju procesa za otkrivanje istine o pomenutom dogadjaju", rekao je premijer.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Kanada nije dala nikakve konkretne informacije o ubistvu Nidžara, koji je podržavao Sike u domovini u pogledu stvaranja nezavisne države Kalistan, pa ga je Nju Delhi u julu 2020. proglasio za teroristu.

Podsetimo se, Indija je juče suspendovala nove vize za Kanađane i zatražila od Otave da smanji diplomatsko prisustvo u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu