"Nečuveno, nečuveno nečuveno..."; Vrše se napadi na Srbiju i Mađarsku

Evropska poslanica Kinga Gal iz Mađarske nazvala nečuvenim to što je u Evropskom parlamentu vođena rasprava o situaciji u Srbiji nakon izbora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

On je ocenila da "liberalni" poslanici odmah pokušavaju da napadnu kad im se ne sviđa ishod nekih demokratskih izbora.

Gal je za Tanjug rekla da je reč o dvostrukim standardima kada se vode debate o Srbiji i Mađarskoj, a ne o nekim drugim državama, za koje kaže da ugrožavaju vladavinu prava.

Takođe je istakla da EP svojim izveštajima ne pomaže Srbiji, koja čini sve za ulazak u EU, koji joj se godinama obećava. "To je nečuveno. Nečuvena je sama činjenica da takva debata može da se vodi u demokratskom parlamentu, u Evropskom parlamentu", rekla je Gal.

Ona je ocenila da, nakon pobede Srpske napredne stranke na izborima u Srbiji, levo liberalni poslanici, koji čine većinu u Evropskom parlamentu, nisu mogli da prihvate demokratske rezultate slobodnih izbora. "I nečuveno je kada se levim liberalima ne sviđa ishod nekih demokratskih izbora, onda oni odmah pokušavaju da napadnu", rekla je Gal.

Ona je navela da je postavljeno pitanje kako to da se, kad god stranka koja je suverena i zastupa nacionalne interese pobedi levičarsko-liberalne partije, dovode u pitanje demokratija i slobodni izbori. "To je nečuveno i to je totalni prezir naroda, ovog puta srpskog naroda", smatra Gal.

Prema njenom mišljenju, reč je o dvostrukim standardima. Ona je rekla da se vrše napadi na Srbiju i Mađarsku jer idu svojim putem i ne prate "Briselski mejnstrim".

Sa druge strane, smatra Gal, ne ispituje se rad španske vlade koju predvodi levica, a koja ima mnoge probleme vezano za vladavinu prava, niti vlade u Varšavi, za koju kaže da "napada vladavinu prava".

"Ovo je vrlo jasan dvostruki standard koji mora da prestane, moramo da to zaustavimo i nadam se da ce doći do evropskih akcija koje će rezultirati tako da se to zaustavi", poručila je Gal.

Ona je ocenila da je veoma tužno šta se dogadja Srbiji jer Srbija čini sve za ulazak u EU, koji joj se godinama obećava, dok, kako je navela, Evropski parlament sa svojim izveštajima ne pomaže u tome.

"Srbija sve radi i godinama joj se obećava ulazak u EU, što nije samo u interesu Srbije vec je i u interesu Evrope, a ono što Evropski parlament radi sa svojim izveštajima ovih meseci ili sada već godinama, ne pomaže", rekla je Gal.

Gal je podvukla da to nije fer prema Srbiji i sprskom narodu. "Evropi je potrebna Srbija u EU i potreban nam je srpski narod u Evropskom parlamentu. To je od koristi za Evropu i ceo region", zaključila je Gal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu