Poslednja šansa – Da li će lideri EU uspeti da "slome" Orbana?

Lideri Evropske unije pokušaće danas u Briselu da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Oni su takođe napomenuli da, ukoliko u time ne uspeju, obezbede Kijevu novac i bez Mađarske.

Na sastanku Evropskog saveta lideri EU razgovaraće o srednjoročnoj reviziji dugoročnog budžeta EU za period od 2024. do 2027 godine, uključujući o podršci Ukrajini od 50 milijardi evra.

Planirano je da se pomogne u pokrivanju potreba Ukrajine za period od 2024. do 2027. godine sa 33 milijardi evra (36 milijardi dolara) u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.

Novac treba da dođe iz budžeta EU kako bi se Kijevu obezbedilo predvidljivije finansiranje dok se bori protiv Rusije.

Za korišćenje budžeta EU potrebna je saglasnost svih 27 država članica, ali Mađarska traži da joj se omogući da ulaže veto na isplate svake godine.

Današnji samit je poslednja prilika da se postigne dogovor pre odustajanja od budžeta EU kao načina za finansiranje Ukrajine i povratak na složenije, skupo i manje predvidljivo finansiranje koje je ranije korišćeno, prenosi Rojters.

Lideri EU, kako bi delimično udovoljili Orbanovim zahtevima, predložiće da se održavaju debate na godišnjem nivou o tome kako Ukrajina troši pomoć EU, ali neće dati Mađarskoj pravo da uloži veto na novac, navodi se u nacrtu predloga za današnji sastanak.

Za sada još nije poznato da li će Orban pristati na takav dogovor.

Fajnenšel tajms je ranije ove nedelje objavio da EU planira da sabotira mađarsku ekonomiju, ako Budimpešta blokira novu isporuku finansijske pomoći Ukrajini na samitu lidera EU ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu