Evropska komisija formalno uručila predlog: Obaveze iz Ohrida deo pregovaračkog okvira

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju predali su predlog kojim obaveze iz Ohridskog sporazuma postale deo pregovora o članstvu Srbije u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema rečima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak 2. februara.

Ovim predlogom, obaveze is Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savet ministara EU je u decembru zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navedeno je u tom zahevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom.

Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno - još 14. decembra 2015. godine.

Posle predaje predloga, Savet EU bi trebalo da usvoji ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvatićene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu