Selak: Srpski svet pripada EU

Predsednik SPS Goran Selak pozvao je administraciju u Briselu da odredi datum početka pregovora o članstvu BiH u EU, istakavši da joj srpski svet pripada.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis
Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Selak je rekao Srni da je Socijalističke partije Srpske svesna istorije i značaja srpskog naroda za čitavu Evropu napomenuvši da su Srbi, više puta kroz istoriju, bili na braniku hrišćanskih vrednosti kao temelja na kom je sazidana Evropa.

"Mnogo pre drugih na Balkanu i u isto vreme sa svim velikim narodima Evrope, srpski narod počinjao je svoje revolucije i zaokruživanje svoje državnosti. Kada je Evropu trebalo braniti, on nikad nije bio spreman da bude rob, već ju je uvek branio. Srpski narod je mnogo pre drugih na ovim prostorima imao vizije integracije i zajedništva", pojasnio je Selak.

Selak je istakao da je srpski narod mnogo puta Evropi dao sve što je imao, i to mnogo više od drugih, te da od EU očekuje datum početka pregovora o članstvu.

"Ovog puta spremni smo na onoliko koliko važi za sve ostale. Srpski narod neće žrtvovati, ni dati Republiku Srpsku jer bez nje EU nije dom za sve narode kontinenta nego pokušaj da na Balkanu oslabi i nestane srpski svet. A to je nemoguće", rekao je Selak.

On je dodao da SPS vidi EU vidi kao ekonomski koristan zajednički prostor koji garantuje mir.

"EU može biti i taj konačni prostor u kojem srpski narod realizuje egzistencijalni interes, a to je da živi bez granica. Da kum kumu bez graničnih prelaza može otići na slavu iz Dvora na Uni u Trebinje, Nikšić ili Niš", kaže Selak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu